Anne Karnında Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
Anne Karnında Bebek Gelişimi Nasıl Olur? Ay Ay Anne Karnında Bebek Gelişimi Nedir? Bebeklerin Gelişim Evreleri Nasıldır?
Hamilelik dönemi 9 aylık bir yolculuktur ve har ayında sağlıklı bir bebek bir değişime uğrar. Birlikte 9 aylık süreçte anne karnında bebek gelişimi nasıl olur, evreler nelerdir inceleyeceğiz.
Anne Karnında Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
1 Aylık Bebek Gelişimi
1. ayda anne adayı henüz hamile olduğunu bilmiyor oluyor. Bu dönem sabah bulantıları, yiyeceklerin kokularına karşı hassasiyet oluşuyor. İçeride ise anne karnında bir plasenta oluşmuştur. Yapılan gebelik testinin pozitif çıkma ihtimali yüksektir. 1. ayda bebek top biçimini alarak rahim duvarına tutunmuştur. 1-2 mm boyundadır.
2 Aylık Bebek Gelişimi
2. ayda embriyo, fetüs evresine geçer. Fetüs anne karnında devamlı yer değiştirir fakat hissedilmez. Göz kapakları, deri, meme bezleri, diş minesi gelişmeye başlar. Gözler bu dönemde tam gelişmemiştir. Eller ve ayaklarda gelişim görülür fakat parmaklarda henüz yoktur. 3 gram ağırlıkta ve 2 cm boyundadır. Bu dönemde bebek ultrasonla görülebilir.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3. ayda bebek hızlı bir gelişim gösterir. Özellikle de 3. ay bitimi 4. ay başında bu değişimler görülür. Yüz hatları oluşmaya başlar. 15-20 gram ve 6-10 cm boyundadır. Bu dönemde bebek kollarını ve bacaklarını az da olsa hareket ettirebilir. Tırnaklar yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır.
4 Aylık Bebek Gelişimi
4. ayda bebekte refleksler gelişir. Parmak izi, belirsiz olsa da saç, el ve ayak tırnakları oluşur. Hızlı gelişim gösterdiği bu dönemde bebek 100 gram ağırlığında ve 9-12 cm boyundadır. Bebeklerin cinsel organları da 4 ayın sonunda oluşmuştur. Cinsiyeti öğrenilebilir düzeydedir.
5 Aylık Bebek Gelişimi
5. ayda bebek anne karnında tekmelerini hissettirir. Bebek bu dönemde sürekli hareket halindedir. Elini emme, kaşlarını çatma gibi davranışlar gösterebilir. Saçlar, göz kapakları gelişimini tamamlamak üzeredir. Bebek bu dönemde 300 gram ağırlıklarında ve 13-16 cm boylarındadır. 5. ayda bebeğin diş köklerinin temelleri atılmıştır.
6 Aylık Bebek Gelişimi
6. ayda bebeğin boyu hızlı gelişimiyle beraber 25-30 cm kadar ve ağırlığı 800 gram kadar olmuştur. Bebek bu dönemde birçok işlevi yerine getirebilir durumdadır fakat doğum için henüz tam olarak hazır değildir. Artık sesleri algılayabilir, bacak ve kollarını kontrol edebilir. Bebek bu dönemde düzenli hareket kabiliyeti kazanmıştır ve kendi için en rahat pozisyonu bulabilir.
7 Aylık Bebek Gelişimi
7. ayda bebeğin yüzü neredeyse oluşmuştur. Hızlı gelişim gösteren bebekler 7. ayda 1000-1800 gram ağırlığında ve 30-40 cm boylarındadır. Göz kapakları gelişimini tamamlamıştır ve bebek göz kırpıştırma gibi eğilimlerde bulunabilir.
8 Aylık Bebek Gelişimi
8. ayda bebek 2000-3000 gram ağırlığa ve 35-45 cm boya ulaşır. Bu nedenle de rahimde çok daha fazla yer kaplamaya başlarlar. Önceki aylara göre daha fazla yer kapladıklarından karındaki hareketleri de kısıtlanır ve daha az hareket ederler. Bu dönemde bebekler fiziksel olarak gelişimlerini tamamlamak üzeredir. 8. ayda bebeklerin kemikleri hızla gelişmekte ve cilt rengi pembeye dönmektedir.
9 Aylık Bebek Gelişimi
9. ayda bebekler 2700-3800 gram ağırlığında ve 45-50 cm boylarında olurlar. Bu dönemde bebek gelişimi tamamlanmış sayılır. Bu dönemde bebeklerin göz renkleri koyu gri renktedir. Tırnaklar uzamaya başlamıştır. 9. ayda bebekler rahim boyunca ters pozisyonda beklerler. 38.-41. haftalarda doğum gerçekleşebilir. Artık bir bebek dünyaya gelmek için hazırdır.